Виставка « Як козаки…»

Володимир Авксентійович Дахно

Володимир Авксентійович Дахно

(нар. 7 березня 1932Запоріжжя — пом. 28 липня[1] 2006Київ) — український художник-мультиплікатор, режисер, сценарист, лауреат Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка (1988), Народний артист України (1996). Відомий як автор всенародно улюблених мультфільмів, зокрема серіалу «Як козаки …».

З https://uk.wikipedia.org/wiki/

День відкриття заходу:

Андрій Кулагін має унікальну колекцію, яка складається із більш ніж 100 графічних робіт, частина якої вперше  буде представлено на цій  виставці.
За словами митця: « — Я врятував ці роботи, які були під загрозою знищення, після смерті Володимира Дахно. Щоб національне надбання художника не було втрачено, я вирішив їх зберегти. Вперше ці роботи будуть представені широкому загалу на вистаці:« Як козаки…». Я закликаю усіх небайдужих взяти участь у вікторинах, конкурсах малюнку, та майстер–класах, які направлені на популяризацію творчості В. Дахно»

У 1960 році В. Дахно дебютує в якості художника-мультиплікатора з мультфільмом «Пригода перцю», який став першою роботою творчого об’єднання.
Повною мірою талант В. Дахно розкрився в 1967 році з виходом першої серії мультфільму «Як козаки …», при створенні якого він виступає в ролі  художника,режисера і сценариста. Мультсеріал відразу став популярним. Герої мультфільмів «Як козаки …» є найбільш впізнаваними персонажами в українській мультиплікації. Всього В. Дахно було створено дев’ять короткометражних мультфільмів про запорізьких козаків Грая, Тура і Око.
У 1991 році за участю героїв вийшов перший повнометражний український мультиплікаційний фільм «Енеїда», створений В. Дахно за мотивами однойменної поеми Івана Котляревського.
Володимир Авксентійович помер 28 липня 2006 року в повній самоті в своїй квартирі.

001
002
003
004

Музей-майстерня І.П. Кавалерідзе
Музей-майстерня І.П. Кавалерідзе