Живопись, Графика. Гайрат Байматов.

«Всякое произведение искусства носит на себе печать времени… В жизни есть вечные, непреходящие начала, и рядом с ними следы времени, века; отражая то и другое, поэзия и искусство то ближе держится вопросов современности, то находится поверх их и вдали, в созерцании вековечных явлений, не знающих хронологии.»

( А. Н. Веселовский. Из дневника человека, ищущего пути, 1859 г.)

 

30 листопада 2019 р. відкрились виставка його творчості, в творах Митця відображено органічний синтез Сходу та Заходу, академічної художньої школи та мистецтва модерну. Картини Гайрата відображають новий підхід до традиційних тем — кохання, вічність, добро та зло та унікальний особистий світ. Його авторська манера, в якій органічно поєднуються особливості національних традицій живопису, графіки, декоративно-прикладного мистецтва, перетворюється в нове, візуально ціле враження від інших видів мистецтва, історії та природи.

Майстер працює в техніці акварелі, гуаші, пастелі, живопису, використовуючи свої власні знахідки. Його праці пронизані яскравими деталями навколишньої краси життя, поезії її буття. Це справді можна назвати національним романтизмом, авторськую інтерпритацією духовного надбання як Сходу, так і європейської цивілізації. В работах Гайрата можна побачити, що багато уваги присвячено проблемам вічних істин, моральних заповідей, культурного надбання стародавніх цивілізацій — образотворчого мистецтва, літератури та міфології. Все це потрібно відчути, коли приходить думка, що ми відвикли від справжнього мистецтва, від того яке змушує нас думати, відчувати, прагнути… Картини Гайрата дають ці відчуття, дають побачити філософське бачення світу, що вразить своєю глибиною і откровенням. На виставці, хай навіть на декілька хвилин, кожен зможе зануритись у загадковий східний світ.

Музей-майстерня І.П. Кавалерідзе
Музей-майстерня І.П. Кавалерідзе