Виставка живопису Василя Понікарова

Василь Понікаров (1929-2014) придбав всесвітню популярність, як художник-аквареліст і отримав звання Заслуженого Художника України, створивши сотні вражаючих творів, якими цікавляться і мають у власностi багато колекціонерів і цінителів акварелі.

Його творчість неможливо переоцінити. Виконані в унікальній техніці «A la prima» (по мокрому паперу), його роботи відображають сонячнеі барвисте життя, як його може передати тільки справжній Майстер своєї справи, адже в цьому випадку немає місця для помилки. Художник тут наодинці тільки з чистим папером аквареллю і водою.

Роботи Понікарова відображають світ, який оточує нас щодня, представляючи його в незвичайному світлі, роблячи картину життя яскравою і насиченою. Його пейзажі і натюрморти демонструють нам ті риси природи, які побіжний людський погляд ніколи не зміг би розкрити. Міжнародні мистецтвознавці назвали його «Королем Квітів і Імператором Соняшників».

Майстерність прийшла до Василя Понікарова з роками щоденної наполегливої роботи. Він створював по 3-4 етюди в день, відточуючи необхідний настрій і деталі того, що згодом стане витвором мистецтва.
Сонячне місто Одеса, це серце натхнення Майстра Акварелі .. Вона була його будинком і місцем творчої сили і уяви.

Місто передає картинам художників такi чарiвнi кольори і миті, якi працьовиті майстри встигають зафіксувати на полотнах та потрапити в історію мистецтв, галереї та музеї всього світу.

Картини Понікарова прикрашають музеї галереї і приватні колекції з 1984 року. США. Угорщина, Швейцарія, Фінляндія, Ізраїль, Мексика, Італія, Франція, Японія та багато інших країн не раз проводили його виставки.
Василь, не любив хвалитися, однак, завжди повертався з призовими місцями або гран-прі.

Навіть після смерті Майстра, його роботи продовжують радувати поціновувачів прекрасного по всьому світу. Його сім’я робить все можливе, щоб результати понад 60 років копіткої праці великого художника України, були доступні всім бажаючим в світі.

У 2017 році Міжнародний Музей Акварелі в г.Фабріано, Італія, в якому щорічно збирається форум художників з усього світу, звернувся з проханням про передачу однієї з робіт в свою експозицію. Знаменитий «Букет маків і ромашок» Василя Понікарова тепер радує відвідувачів з усього світу.

Для шанувальників таланту, геніального аквареліста, кому пощастить опинитися у Французькому місті Брест, завжди відкриті двері галереї-музею Понікарова. Там можна помилуватися букетами троянд, бузку, квітами соняшників і прекрасними пейзажами.

Доторкнутися до його творчості, оцінити майстерність володіння складною технікою, можна в Музеї-майстерні І.П. Кавалерідзе

Музей-майстерня І.П. Кавалерідзе
Музей-майстерня І.П. Кавалерідзе